
El desenvolupament és l’altre nom que rep la pau. La pau positiva s’entén com les predisposicions i actituds, les estructures i les institucions que ajuden a la formació de societats pacífiques i que les prevenen de la violència. La democràcia formal no garanteix per si mateixa la pau, però l’eviten en gran mesura si les estructures normatives i de govern s’orienten a la defensa i promoció dels drets humans i llibertats fonamentals, en atenció a la supressió de la barreres d’exclusió econòmiques (en termes de benestar social), culturals (reconeixement de les minories ètniques i lingüístiques) i per raons de gènere, edat o orientació sexual.
Línies de treball Membres Últimes publicacions
Línies de treball
Estudis crítics sobre el desenvolupament i les seues alternatives. Tot l’anterior enllaça amb la idea que el desenvolupament és multidimensional. Enfront de les concepcions unidimensionals del desenvolupament que l’assumeixen exclusivament des de la perspectiva econòmica; el desenvolupament social amplia la mirada cap a altres dimensions, i presta molta atenció a la manera en què s’imbriquen les esferes econòmica, social, cultural i política de les societats. Com el paradigma del desenvolupament sorgit a meitat del segle passat no ha tingut èxit en les seues conseqüències pràctiques, en les últimes dècades el postdesenvolupament para atenció a les alternatives les quals sorgeixen, en alguns casos, des de les perifèries de la perifèria del sistema mundial. El Bon Viure o Sumak Kawsay (harmonia entre els éssers humans i d’aquests amb la naturalesa) que prové a l’Amèrica Andina és una de les línies d’investigació d’aquesta unitat.
Pràctiques econòmiques associades al desenvolupament comunitari. Encara que aquestes pràctiques es coneixen i realitzen des de fa molt temps (totes les formes i pràctiques econòmiques formades al llarg de la història i per part de les diferents cultures i societats humanes, tal com han estudiat l’antropologia econòmica i la sociologia econòmica); en els últims temps han sigut recuperades i actualitzades (l’economia del comú, l’economia col·laborativa, l’economia social i solidària) per la conjunció de tres factors: a) la generalització de l’ús de les noves tecnologies, que faciliten els intercanvis i la comunicació entre els membres de la xarxa comunitària; b) La crisi econòmica, que comença en 2008 i que ha conduït a l’increment de la desocupació i la pèrdua de poder adquisitiu; c) l’increment de la consciència social sobre l’equilibri entre intercanvi i protecció mediambiental que provoca un canvi en les decisions del consumidor el qual es fa més procliu a l’adquisició de productes i serveis de proximitat.
Democràcia i Drets Humans. Investigació sobre l’argumentació jurídica amb base a principis constitucionals i a drets fonamentals.
Investigació sobre les llengües minoritzades i minoritàries. S’aborda des de la perspectiva tant sociopolítica (reconeixement dels drets lingüístics i formes locals d’expressió de la resistència enfront dels processos derivats de la globalització neoliberal) com a cultural (en termes de protecció de la diversitat), així com la presència en diferents àmbits públics, com són l’administratiu i l’empresarial. Tot això travessat per la creixent tecnologització de la comunicació. També s’estudia la inclusió de les minories ètniques i lingüístiques en els projectes d’estat, la dinàmica conflicte/col·laboració en el marc de les identitats territorials, lingüístiques i ètniques, els processos d’ensenyament i aprenentatge en situacions de conflicte i el desenvolupament de metodologies d’investigació específiques per al seu estudi.
Membres
Coordinador: PENALVA VERDÚ, Clement
Miembros:
BAÑULS SOTO, Fernando
CAPORALE BIZZINI, Silvia
CATALÁ OLTRA, Lluís
HERNÁNDEZ SÁNCHEZ, María Isabel
OSORIO RAULD, Nelson Alejandro
RÓDENAS CALATAYUD, Ángeles
RODRÍGUEZ LIFANTE, Alberto
RUIZ MANERO, Juan
TORTOSA BLASCO, José María
Últimes publicacions